PočetnaOpćina danasUstrojDokumentiGospodarstvoKultura i športAktualnoPristup informacijamaKontakt

 službene internet-stranice Općine Starigrad      

 

Općina danasUstrojDokumentiAktualno

GospodarstvoKultura i šport

Pristup informacijama

Kontakt

Općinski vodič

          Općina Starigrad sastavni je dio Zadarske županije. Sjeverna granica općine ujedno je i sjeverna granica prema  Ličko-senjskoj  županiji. Južnim, morskim  dijelom graniči s općinama Posedarje i Ražanac, a istočno, kopneno-morskom granicom  s općinom Jasenice. Sjevernim dijelom dominira planina Velebit koja svojom ljepotom i turističkim potencijalima plijeni pažnju.

 

 

            Općini Starigrad pripada prostor od 170,09 km2 što iznosi 4,6 % kopnenog teritorija zadarske županije.

 

Općinu karakterizira polusredozemna (submediteranska) klimatska zona s nešto većim dnevnim i godišnjim kolebanjima temperatura. Prosječna godišnja temperatura je između 10-15 stupnjeva , dok se ekstremne    vrijednosti kreću  od -10 do + 35 stupnjeva. Snažan utjecaj bure ostavio je znatne tragove na biljnom pokrovu, litološkoj podlozi, u poljoprivrednoj aktivnosti, tipu izgradnje stambenih i gospodarskih objekata, razmještaju naselja, lučica ... .

Broj vedrih dana kreće se oko 115-118, a broj oblačnih oko 84-90 dana.

 

 

 

            Na vršnim planinskim predjelima Općine  prevladava bukva s nešto malo jele i smreke, divlje trešnje, lipe, javora, marela i bijeli jasen, dok na nižim predjelima ima crni i bijeli grab, klen, crni jasen, crni bor i hrast. Posebno se ističe bogatstvo brojnim ljekovitim i medonosnim biljkama kao: kadulja , metvica, vrisak, iva, rutva, gospina trava, smilje... .

            Životinjski svijet je vrlo bogat, kako onaj na kopnu tako i onaj na moru.

 

  

 

            Broj stanovnika Općine Starigrad u stalnom je padu i tako je 1971. bilo 2361 stanovnik a 2001. 1893 što daje gustoću naseljenosti od 11,19 stanovnika/km2. Od 1893 stanovnika 1808 su Hrvati a 85 ostali .

 

MJESNI ODBORI:

Sarigrad-PaklenicaSelineTribanj

UPRAVE:

Zadarska županijaGrad ZadarUred državne uprave - Zadarske županijeSredišnji UDU

OKRUŽENJE:

Rivijera PaklenicaNP PaklenicaPP Velebit

 

is design